Ajyal Film Festivali’nde “Kadın Bakışı” Etkinliği Büyük İlgi Gördü
Doha Film Enstitüsü (DFI) tarafından düzenlenen 12. Ajyal Film Festivali’nde “Kadın Bakışı” etkinliği büyük bir heyecanla gerçekleştirildi.
DFI’nin desteklediği filmler arasında yer alan “Sudan, Bizi Hatırla (Sudan, Remember US)” belgeselinin yönetmeni Hind Meddeb, “Bir Kabile için Ağıt (Requiem for a Tribe)” filminden Marjan Khosravi ve “Kime Aitim (Who Do I Belong To)” filminden Meryam Joobeur, festival kapsamında medya mensuplarının sorularını içtenlikle yanıtladı.
Sudan devrimini şiirsel bir dille anlatan “Sudan, Bizi Hatırla” filminin yönetmeni Meddeb, “Sudan devrimini yakından takip ettim ve içinde bulundum, korkmadım. Tunus ve Mısır devrimlerine de tanıklık ettim, ancak en etkileyicisi Sudan devrimiydi. Sanat, gençlerin benim kameralarımla dünyaya seslenmesini sağladı.” ifadelerini kullandı.
Meddeb, Sudanlıların polis şiddetine karşı şiirin gücünü kullandıklarını belirterek, “Sudan’a yaptığım ziyarette şiirin nasıl ulusal bir olgu haline geldiğini keşfettim. Şiir, Sudanlılar için bir yaşam biçimi haline geldi.” şeklinde konuştu.
Sudan devrimini diğerlerinden farklı kılanın ilerici ruhu olduğunu vurgulayan Meddeb, protestoların önde gelen figürlerinin genellikle kadınlar olduğunu dile getirdi.
İranlı yönetmen Marjan Khosravi, “Bir Kabile için Ağıt” filminde gerçek hayattan ilham alan dokunaklı bir hikaye anlattığını belirterek, İran’da bir kadının şehir merkezine yerleşme mücadelesini konu aldığını açıkladı.
Çocukları için şehir merkezine taşınan bir kadınla tanışmasının ardından bu hikayeyi filme dönüştürmeye karar verdiğini söyleyen Khosravi, “Bu kadın; mirasını, kültürünü ve sanatını seven biriydi. Teknolojik ilerlemelerin göçebe halkların kültürel mirasını yaşatma çabalarını engellemesinden dolayı üzgündü.” diye ifade etti.
Tunus asıllı Kanadalı yönetmen Meryam Joobeur, Tunus Devrimi sonrasında değişimin beraberinde getirdiği belirsizlik ve korku konusuna değinerek, “Bu evrensel bir konu ve her yerde yaşanıyor. Dünyayı değiştirmek istiyorsanız, önce kendinizden başlamalısınız. Aşırı özgürlük ve aşırı dindarlık arasında bir denge kurulmalıydı. Şu an durum daha dengeli bir seviyeye geldi. Değişim ve belirsizlik korku yaratır ve insanlar netlik arayışına girerler.” şeklinde konuştu.
Joobeur’un Altın Ayı Ödülü’ne aday gösterilen “Kime Aitim” filmi, Tunus’un uzak bir köyünde kocası ve küçük oğluyla sakin bir yaşam sürmekte olan Aicha’nın, savaştan dönen büyük oğlu Mehdi’nin eve gelişiyle alt üst olan hayatını anlatıyor.